Gösterilen sonuç sayısı: 14

Kaşar Peyniri
Kaşar peyniri, Türkiye’ye özgü peynir çeşitlerinden biri olup orta yumuşaklık ve olgunlukta, sarıya yakın kremsi renkte bir peynir çeşididir. Güçlü aromasına rağmen Avrupa ülkelerinde meşhur olan ve kaşarla karıştırılan çedar peyniri gibi baharat içermemektedir.
Türk geleneksel mutfağında kaşar birçok tarifin içerisinde yer almaktadır. Tost peyniri olarak adlandırılıp yoğunlukla tostların arasına yerleştirilse de yemeklerin, böreklerin, bazı tatlıların ve salataların içerisine de katılmaktadır.

Kaşar Peynir Nasıl Yapılır?
Kaşar peynir yapımı için kullanılacak sütün önce yağ oranı belirli bir seviyeye sabitlenir ve ardından pastörize işlemine başlanır. Pastörizasyondan sonra ısısı 28-32 arasına düşürülerek mayalanmaya hazır hale getirilir. Süte bir miktar maya eklendikten sonra baskılı süzme uygulanır. Bu işlem bir süre tekrarlanarak pıhtılar kesilir ve ardından fermantasyona bırakılır.
Fermantasyonu ortalama 10 saatte tamamlanan peynirler parçalara ayrılarak 65-75 derece arası bir sıcaklıkta yoğrulur. Makine ile birkaç kez tekrar edilen yoğurma işleminin amacı suyunun tamamen süzülmesidir. Suyu süzülen peynirler tuzlama için kuru veya salamura tarzı sulu tuzlama birimlerine geçirilir.
Tuzlama süreci 4-5 gün veya 20 günde tamamlanan peynirler 45 derecelik su havuzlarında yıkanarak olgunlaşmaya bırakılır. 2-3 ay ortalamada olgunlaşan kaşar peynir tüketim için hazırdır.

Kaşar Peynir Buzluğa Atılır mı?
Kaşar peynir buzlukta saklanabilir fakat tekrar saldırıldıktan sonra kıvamında hissedeceğiniz katılık veya solgunluk kalıcı olabilir. Tadını muhafaza edebilse de diğer peynir çeşitleri gibi yapısını koruyamayabilir.