Pastörize Süt
Pastörize süt taze sütün belirli bir sıcaklıkta (71 ila 75ºC), kaynama noktasının altında, belirli bir süre ısıl işlemden geçirilmesi ve hemen soğutulmasından oluşan süttür. Pastörizasyon işlemi, tüketiciye insanlarda hastalıklara neden olabilecek mikroorganizmalardan arındırılmış güvenli bir süt ulaştırmak için kullanılır. Aynı zamanda bu işlem sütte bulunabilecek hastalık bulaştırıcı mikroorganizmaları ve süt türevi ürünlerin kalitesini düşüren mikroorganizmaları yok ettiği için tüketici sağlığını korumanın bir yoludur.
Taze süt, özellikle sütün asitlenmesine veya ekşimesine neden olan ve tüketim için uygun olmayan mikroorganizmaların gelişmesi sonucu oldukça çabuk bozulan bir üründür. Bu sebeple taze süt tüketimi dikkat ve pratiklik gerektirir. Uzmanlar sütün bozulmasını engellemek ve zararlı mikroorganizmalardan kaynatılmadan arındırılmasını sağlamak için bir çok denemeler yapmıştır. Pastörize prosedürü ise 1864 yılında Fransız kimyager Louis Pasteur tarafından bulunmuştur.

Pastörize Süt Nasıl Yapılır?
Pastörize süt, taze sütün belirli bir ısıya kadar (71 – 75ºC) ısıtılarak ardından hızlı bir şekilde soğutulması yöntemiyle yapılır. Böylelikle raf ömrü uzatılan süt içeriğindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.

Pastörize Süt Raf Ömrü Kaç Gündür?
Pastörize sütler 7 güne kadar buzdolabında saklanabilmektedir. Oda sıcaklığında saklama ömrü daha kısa olan bu sütlerin ambalajı açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.