Uzun Ömürlü Süt
Uzun Ömürlü Süt yada diğer bilimsel adıyla UHT süt, ultra yüksek sıcaklıkta (UHT) işlenmiş süttür. Sterilizasyon işlemi, sütün en az 135°C’lik bir sıcaklığa hızla ısıtılması, bu sıcaklıkta birkaç saniye tutulması ve ardından hızla oda sıcaklığına soğutulmasıyla yapılır.
Bu işlem çiğ sütte bulunan tüm mikroorganizmaların ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanır. Aseptik kaplara doldurulduğunda, uzun ömürlü sütün raf ömrü 6 aya kadar çıkabilir ve paket açılıncaya kadar soğutulması gerekmez. Uzun ömürlü sütün raf ömrü mikroorganizmaların büyümesiyle değil, sütteki esmerleşme reaksiyonları, krema ayrılması, jel veya tortu oluşumu gibi fiziksel, kimyasal değişikliklerle alakalıdır.
Günümüzde market raflarında sıklıkla gördüğümüz süt uzun ömürlü süttür.
Uzun Ömürlü Süt Sağlıklı mı?
Uzun ömürlü süt sanılanın aksine evde kaynatılarak değerlendirilen sütten daha faydalıdır. Taze olarak alınarak kaynatılan süt kaynatma işlemi sonucu güvenli hale getirilmiş olsa bile kalitesi ve içeriğindeki faydalı bakterileri kaybedecektir. Halbuki uzun ömürlü sütlerde ısıtma ve soğutma işlemi son derece hızlı gerçekleştirildiği için süt içeriğindeki yararlı besin maddelerini kaybetmeden paketlere doldurulur.
Uzun Ömürlü Sütte Koruyucu Var mı?
Uzun ömürlü süt üretiminde kullanılan ultra yüksek ısıl işlem, sütün içindeki tüm mikroorganizmaları öldürür. Daha sonra süt, herhangi bir mikroorganizmanın girişinden koruyan aseptik bir pakette paketlenir ve soğutmaya gerek kalmadan aylarca güvenli hale getirilir.
Mikroorganizma üremediği için UHT ile işlenmiş bir ürüne koruyucu eklenmesine gerek yoktur. Aseptik kaplar ürünü hava ve ışıktan koruyarak ürünün kalitesini de korur.