Türkiye Peynir Haritası İnteraktif Uygulaması
Türkiye Peynir Haritasında ülkemizin en iyi 100 peynirinin adı, yöresi ve açıklamasının yanı sıra 8 karakteristik (Kategorisi, Çeşidi, Süt Türü, Hammaddesi, Mayası, Sertlik, Yağ ve Olgunlaşma Durumu) özelliğine yer veriliyor. Peynir resimleri Ressam Ebubekir Aydın tarafından elle çizilen Türkiye Peynir Haritası sanatsal özelliği ile peynir sevenlerin duvarlarını süslüyor.
Peynirlerimizin çeşitliliğini ve zenginliğini gözler önüne seren Türkiye Peynir Haritası ile ülkemizin farklı yörelerinde üretilen en iyi 100 peynirini keşfedin.
Açıklamalar:
- * Hellim (73) peynirinin ili/yöresi, KKTC’nin uluslararası posta adresi “Mersin 10″ olduğundan haritada Mersin’de gösterilmiştir.
- ** Klasik Beyaz (95) ve Taze Kaşar (96) Türkiye genelinde yaygın olarak üretildiğinden haritada başkent Ankara’da yer verilmiştir.
Türkiye’nin peynirleri hakkında en pratik kaynak esere sahip olmak için geç kalmayın!
Türkiye Peynir Haritası Nedir?
Türkiye Peynir Haritası, sanatsal tasarımı ve benzersiz özellikleriyle peynir sevenlerin referans kaynağı olacak şekilde hazırlandı. Sanat değeri yüksek bir referans yayın olan harita, peynir sevenlerin duvarlarını uzun yıllar süsleyecek.
Haritada coğrafi işaret tescili almış, yöresi dışında ticarete konu olan ve özellikleri bakımından gastronomik değeri olan 100 geleneksel peynir yer alıyor.
100 geleneksel peynirin karakteristiğini yansıtan ikonik resimleri Ressam Ebubekir Aydın tarafından elle çizildi. Posterde yer aşan sanat değeri yüksek bu peynir resimleri alanında bir ilktir.
Süt Dünyası dergisinin saha bilgisi ve uzmanlığıyla önce Türkiye’nin en iyi 100 peynirini belirledik. Peynirleri doğru bir şekilde tanımlamanın ve sınıflandırmanın ilk adımı olarak peynir adlarındaki karmaşaya son vermek için isimler üzerinde titizlikle durduk. 100 peynirin her birinin menşe ve mahreç bilgisini en doğru şekilde tespit ederek peynirlerin her biri için “ili, Yöresi” şeklinde menşe bilgisini haritaya işledik.
Ayrıca peynirlerin kategorisi, türü, sütü, hammaddesi, yağ oranı ile sertlik, olgunlaşma ve maya durumu gibi 8 karakteristik özelliğini titiz araştırmalar ile belirledik. Böylece her bir peynirin ayırt edici karakteristik özelliklerine haritada yer verdik. Her bir peyniri em kısa ve öz bir şekilde anlatan açıklamalar ile haritayı bu alanda pratik bir duvar ansiklopedisine dönüştürdük.
Kültürel anlamda olgunluğa erişen eserin estetik bir görünüme ve uzun bir ömre sahip olması için sanat boyutu olmazsa olmazdı. Peynirlerin dokusundaki ayrıntıları sanatsal bir şekilde tuvale aktarabilecek deneyime sahip usta bir ressam arayışına girdik. Bu noktada, sütle peynirle yoğrulmuş ödüllü bir sanatçı Ressam Ebubekir Aydın devreye girdi. Yıllar süren yoğun araştırma, uzmanlık ve sanatsal dokunuşun sonucunda peynir sevenlerin en pratik kaynak eseri ortaya çıktı.
Türkiye Peynir Haritasını sevdiklerinize hediye edin.